Xanax Nedir?

Xanax, sakinleştirici amaçla kullanılan psikiyatrik bir ilaçtır. Alprazolam etken maddesi ile beyine nüfuz eder. Oluşturduğu etki ile hastanın korku, kaygı, şiddet, stres gibi sorunlarını düşürme görevi yürütür.

Aynı zamanda farklı benzeri sorunlar ve depresyon tedavisinde de kullanılmaktadır. Reçetesiz satılmamaktadır. Yeşil reçeteye tabidir. Bilinçsiz kullanımı son derece tehlikelidir. Zira alprazolam etken maddesi sebebi ile bağımlılık oluşturma özelliğine sahiptir. Bu sebeple genelde uzun süre kullanılması önerilmemektedir.

Xanax diğer psikiyatrik ilaçlara kıyasla daha kısa sürede etki eder. Ancak doktor tarafından Xanax  kullanımı yazılan hasta kullanımıda mutlaka doktor tavsiyeleri doğrultusunda yapmalı.

Xanax ‘ın etken maddesi Alprazolam alkol ve uyuşturucu türü ilaçlarla etkileşime geçmektedir. Kullanımdan önce bu kriterlere mutlaka dikkat edilmeli. Aksi halde koma ve ölüm gibi son derece ciddi sonuçlar çıkabilir ortaya.

Xanax Nedir  merakı çoğu insanda var. Sorunun cevabını verdik. Görüldüğü gibi Xanax herkese rahatça reçete edilen bir ilaç değil. Bunu net olarak görmüş olduk. Doktor kontrolünde kullanıldığında psikolojik rahatsızlıkların tedavisi için oldukça başarılı sonuçlar görülür. Bunun dışında bilinçsiz kullanımı ciddi anlamda risklidir.

Xanax Ne İşe Yarar?

Artık Xanax Nedir biliyoruz.  Bu cevapla birlikte aynı zamanda yukarıda Xanax ‘ın etken maddesinin alprazolam olduğunu belirttik. Alprazolam ‘ın özelliği hızlıca kana karışmasıdır. Dolayısıyla ilaç alındıktan hemen sonra etkilerini göstermeye başlar. Depresyon, kaygı bozukluğu ve benzeri durumlarda rahatlama görülür.

Xanax doktor kontrolünde uygun ölçüde kullanıldığı takdirde hastanın kaygılı, öfkeli, mutsuz ya da gergin kısa sürede değişir. Kişi kendisini birkaç saat öncesine oranla daha rahatlamış, huzurlu ve dingin hissetmeye başlar.

Fakat etkiler her zaman böyle olmaz. Bazen uyku bozukluğuna sebep olmaktadır.

Dolayısı ile, halihazırda depresyon tedavisi için ilaç kullananların Xanax kullanması tavsiye edilmez. Bu gibi durumlarda, psikolog hastanın diğer psikolojik rahatsızlıklarını da dikkate alarak en uygun ilacı yazacaktır.

Xanax Nedir

Xanax Nasıl Kullanılır?

Yan Etkileri Nelerdir?

Xanax sık görülen yan etkileri şunlardır

Alprazolam (Xanax) ender görülen yan etkileri

Alprazolam Kullanması Sakıncalı Olanlar

Çok sorulan Kimler Xanax Kullanmalı? sorusuna aşağıdaki maddelerle cevap verelim;

Xanax kullanmadan önce mutlaka doktorlarını bu konuda bilgilendirmelidir.

Xanax Dozları Nasıl Ayarlanmalı?

Doktor tavsiyesi ile Xanax kullanmaya küçük doz miktarları ile başlamak idealdir.  Bu dozlar hastada oluşan etkiye göre adım adım artırılır. Başlangıçta genelde günde 3 defa 1’er adet 0,25 mg ya da 0.5 mg alınır.

Bölünmüş dozlar şeklinde günlük 3 mg’a kadar kullanılabilir. Tabi hasta bu süreçte doktor kontrolü altında olmalı. Herhangi bir yan etki söz konusu olduğunda doz azaltımı yapılabilir.

Böbrek ve karaciğer sorunu olanlar, yaşlılarda günde 2 – 3 defa 0, 25 mg’lık bir dozla başlar. Yan etki görülmezse duruma göre doz doktor kontrolünde aşamalı olarak az miktarlar şeklinde artırılabilir.

Xanax Nasıl Bırakılır?

Baştada belirttiğimiz gibi Xanax bağımlılık yapma özelliğine sahip bir ilaçtır. Bu yüzden doktor tarafından ve kısa süreli kullanım için reçete edilmektedir. Tedavi süresi son bulunca Xanax ‘a duyulan ihtiyacı hafifletmek için doz miktarı yavaş yavaş azaltılmalıdır.

Hastanın durumuna göre aynı gruptan muadil bir ilaçla tedavi devam eder. Amaç bağımlılığa sebebiyet vermeden ilacı bıraktırmaktır. Genel sağlığı iyi olan kişilerde ilaç hemen hemen 4 günde vücuttan tamamen tahliye edilmektedir.

Bazen Xanax kötü amaçlı kullanım söz konusu olabilmekte. Bu durumda ortaya çıkan bağımlılıktan kurtulmak isteyenler mutlaka doktor kontrolü altında tedavi görmelisiniz.

Önce azaltılır. Ardından daha az etkiye sahip muadil ilaçlar devreye girer.  Bununla birlikte bilişsel terapi yapılır. Xanax ile yapılan toplam tedavi süresi genel olarak 3 aydır.

Xanax Nedir sorusu bize ilacın tanımını yaptırdı. Ancak aynı ilacın birde bırakma aşaması var. Dolayısı ile her aşaması mutlaka doktor kontrolünde olmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button