Bir Yumurta Kaç Kaloridir?

Kahvaltılarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan yumurta oldukça zengin besin içeriğine sahip bir besindir. Haşlanmış, sahanda, omlet gibi birçok farklı şekilde tüketilebilir. Ayrıca salatalara, sandviçlere, çorbalara da eklenerek yemeklerimize harika bir katkı sağlar.

Yumurta ana besin gruplarımızdan ‘et grubu’ içerisinde yer alır. Yüksek bir protein kaynağıdır. 1 orta boy yumurta (50g) yaklaşık 75 kkal içerir.

Yumurtanın Besin Değerleri

Yumurtanın sarısı çoğunlukla vitamin ve yağlardan oluşurken; beyazı ise büyük oranda proteinleri içerir. Protein emilimi açısından rafadan şekilde tüketilmesi en uygunudur.

 1 orta boy yumurta (50g)Yumurta

Beyazı

Yumurta

Sarısı

Enerji 75 kkal17 kkal59 kkal
Karbonhidrat0,6g0,3g0,3g
Protein 6,25g3,52g2,73g
Toplam Yağ 5,12g0g5,12g
Doymuş Yağlar1,55g0g1,55g
Tekli Doymamış Yağlar1,91g0g1,91g
Çoklu Doymamış Yağlar0,68g0g0,68g
Kolesterol213mg0mg213mg
Lif0g0g0g
A vitamini317,5 IU0 IU317,5 IU
D vitamini 24.5g0g24,5g
Sodyum63mg55mg8mg
Kalsiyum25mg2mg23mg
Demir0,72mg0,01mg0,59mg

Yumurta makro ve mikro besin ögeleri açısından çok zengin bir besindir. İçerisinde:

Bir Elma Kaç Kaloridir? >> https://www.www.cevrimiciterapi.com/bir-elma-kac-kaloridir/ Linkinden Hemen İncele

Günlük Kaç Porsiyon Yumurta Tüketmeliyiz?

Yumurta anne sütüne en yakın protein içeriğine sahiptir. Bu sebeple tüm besinler arasında en kaliteli protein olarak kabul edilir. Sindirile bilirliği yüksek olduğu için tamamına yakını vücudumuz tarafından kullanılır ve vücut proteinlerine dönüştürülebilir.

Sağlıklı bir birey günde 2-3 adet yiyerek günlük et porsiyonunun hemen hemen yarısını tüketmiş ve besleyici bir öğün yapmış olur. Fakat bu durum kolesterol ve kalp damar hastalığına sahip kişiler için geçerli değildir. Çünkü günlük almamız gereken kolesterol miktarı 200 mg’dır. 1 yumurta 213 mg kolesterol içermektedir. Yani kolesterol hastası olan biri günde 1 adet yumurta tükettiğinde günlük alması gereken kolesterolün tamamını karşılamış olur.

Yumurtanın Faydaları Nelerdir
Yumurtanın Faydaları Nelerdir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurta Nasıl Tüketilmelidir?

Birçok farklı şekilde tüketilebilme yöntemi vardır, en sağlıklı tüketimi haşlanarak yapılabilir. Çünkü haşlama işlemi sırasında dışarıdan ekstra bir yağ ya da benzeri ürünlerin ilavesi yapılmamış olur ve sağlıklı bir tüketim sağlar. Fakat canımız her zaman haşlanmış şekilde tüketmek istemeyebilir. Besin değerini kaybetmeden en iyi şekilde tüketebileceğimiz diğer yöntemler arasında da ‘tavada pişirme’ veya ‘yemeklerde kullanma’ yer alır.

Bu yöntemde 60°C’de yumurtanın akı, 70°C’de ise sarısı katılaşmaya başlar. Su kaynadıktan sonra rafadan (cıvık) kıvamı için 3-4 dakika, kayısı (yarı pişmiş) kıvamı için 5-6 dakika ve pişmiş kıvamı için 10 dakika pişirilmesi gerekmektedir.

Sadece 1 tatlı kaşığı zeytinyağı kullanıldığında (tavaya yapışmasını önlemek için) güvenle tercih edilebilecek bir yöntemdir. Pişirirken tereyağı gibi hayvansal yağlar kullanılırsa kalori değerini yükseltmiş ve protein değerini azaltmış oluruz.

Bizlere faydasının yanı sıra yumurtanın yemek yapımında da birçok yararlı işlevi bulunur. Yemeklerde; katılaştırma, kabartma ve kıvam verme rollerini üstlenir. Sevmeyenlerimiz de bu yöntemle faydalarından yararlanabilir.

Yumurtanın Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Tüketiminin bilinçli yapılması herhangi bir hastalığa (salmonella bakteri bulaşımı vb.) sebebiyet oluşturmaması için oldukça önemlidir. O sebeple tüketmekten önce mutlaka tazelik bayatlığı kontrol edilmelidir. Kontrolün en kolay yolu ‘yumurta testi’ yapmaktır.

Su dolu (ağzına kadar değil) bardağın içerisine atılır. Eğer yumurta suyun üzerine çıkıyorsa bayat, bardağın dibinde kalıyorsa taze demektir. Çünkü bayatladıkça üzerindeki hava boşlukları genişler ve içerisindeki gazlar artarak su yüzeyine çıkmasını sağlar.

[wp-faq-schema title=”Yumurta İle İlgili Sık Sorulan Sorular”]

Call Now Button