Kişilerarası İlişkiler Psikoterapisi (KİPT)

Kişilerarası ilişkiler psikoterapisi (KİPT), duygudurum bozuklukları, yeme bozukluğu, anksiyete, depresyon ve birçok ruhsal veya psikolojik sorunda bütün yaş gruplarında uygulanabilen zaman sınırlı bir terapi yöntemidir. Bu terapi, psikolojik rahatsızlığı olan kişilerin sıkıntılarını hafifletmeyi ve kişilerle arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen, bağlanma modelini temel alan bir psikoterapidir.

Kişilerarası psikoterapi, duygudurum bozukluklarını tedavi etmek için süresi sınırlı, odaklanmış ve kanıta dayalı bir yaklaşımdır. KİPT’in temel amacı, danışanların kişilerarası ilişkilerinin ve sosyal çevre etkileşimlerinin kalitesini iyileştirebilmektir. Aynı zamanda genel sıkıntılarını gidermeye yardımcı olmaya çalışmaktır.

KİPT, hedef olarak genellikle kişilerin sosyal çevre veya kişilerarası ilişkilere destek olmak durumları üzerinde durur. Kişilerarası ilişkiler terapisi, geçmişteki ilişkilerden ziyade mevcut ilişkileri incelemesi ve içsel çatışmaları tanıması açısından diğer geleneksel psikodinamik yaklaşımlardan farklıdır.

Kişilerarası İlişkiler Psikoterapisi Nasıl Çözümler Sunar?

KİPT bazı temel alanlardaki sorunları çözebilmek için çalışmalar sağlar. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Kişilerarası Terapi Hangi Durumlarda Yardımcı Olur?

KİPT başlangıç olarak depresyon veya psikolojik rahatsızlıklar için kısa süreli bir tedavi yöntemi olarak uygulanır. Bununla birlikte, bazı durumlar için de etkili bir tedavi olduğu bilinmektedir. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

Kişilerarası Terapinin Faydaları

Kişilerarası terapi, hastaların sıkıntılı ruh hallerini iyileştirmeyi ve kişilerarası ilişkilerini geliştirmeyi hedefleyen bir terapi yöntemidir. KİPT, kişilerarası ilişkilerde sağlıklı dönüşümlere odaklanarak klinik belirtileri azaltabilmek için, kişilerarası ilişkilerdeki sağlıklı etkileşimi sağlamayı hedefler. Hastaların ilişkilerini geliştirmelerini sağlamalarına yardımcı olarak günlük yaşamda ihtiyaç duydukları duygusal ve somut desteği uygun bir şekilde, incelikle ve kibarlıkla isteyebilmelerine yardımcı olur.

Gelişmiş ilişkiler kurabilmeye yardımcı olarak, hastaların kişilerarası ilişkilerinin yaşamlarını nasıl etkilediğini anlamalarını sağlar. Burada amaç, hastaların sosyal olarak daha iyi işlev görmelerine yardımcı olmak ve depresyon duygularının iyileşmesini sağlamaktır.

Bu psikoterapi biçimi, depresyonun ilişkiler bağlamında ortaya çıktığı fikrine dayanır. Yani ilişkileriniz potansiyel olarak depresyonunuzu arttırabilir veya azaltabilir ve depresif hissetmek ilişkilerinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu noktada KİPT, başkalarıyla ilişki kurmadaki etkileşim biçiminizi iyileştirerek depresif belirtilerinizi azaltmaya yardımcı olur.

Kişilerarası Terapi Teknikleri

Normal terapilerin hepsinde terapi seansları bireysel tüm koşullara göre farklılıklar göstermektedir. Fakat kişilerarası terapide özellikle faydalı olabilecek bazı teknikler vardır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Kişilerarası Terapi Beklentileri

Kişilerarası terapide ilk seanslar tipik olarak değerlendirme anlamında gerçekleştirilir. Bu seanslar terapistin sizi daha iyi anlamasını, sizi neyin ilgilendirdiğini ve terapiden ne beklediğinizi daha iyi anlamasına olanak tanımak içindir. Terapistinizle beraber anlatmak istediğiniz kişilerarası sorunları belirleme ve bunların çözümlenebilmesi için neler yapılması gerektiğini öğrenme aşamalarının olanağına sahip olacaksınız.

Sonraki seanslarda ise ilişkilerinizi daha iyi anlamak, karşılıklı etkileşimlerinizde daha sağ duyulu olabilmek ve terapi seanslarınızın dışında bu durumları uygulayabilmek için bu kaygılarınız ele alınmaya çalışılacak. Bu sürece yardımcı olabilmek için terapistiniz bazı desteklerde bulunacaktır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Diğer tüm terapilerin aksine KİPT terapisi tamamen tanımlanmış konulara odaklanır ve en kısa sürede optimum sonuçlar almaya odaklanır. Terapilerin sonlarına doğru, terapistinizle beraber biten terapinin ardından sonucunuzu tartışabilirsiniz. Bu durum aynı zamanda, tedavinizin bittikten sonra etkili bir şekilde başa çıkabilmenizi sağlamak adına öğrendiğiniz tüm becerilerinizi bilemek ve uygulayabilmek için son derece ideal bir zaman dilimidir.

Kişilerarası İlişkiler Terapisi Süreci

Kısa bir süre içerisinde genel olarak 20 hafta veya 20 haftadan daha az bir süre olacak şekilde terapi alan kişiler semptomlarından kurtulabilir ve altta yatan sorunlar üzerinde normal terapi süreçlerinde genel olarak mümkün olandan daha hızlı bir şekilde etkisini görmeye başlayabilirler. Terapistler, hastaların tüm çevreleriyle nasıl ilişki kuracaklarını ayarlamalarına ve bu dengeyi kurabilmelerine yardımcı olmak için rol oynayarak çeşitli tekniklere baş vurabilirler. Kişilerarası bir terapist, kendini iyi hissetmek için başvuran kişiyi desteklemek ve yardımcı olmak adına tipik olarak en acil ilişki sorunları neyse ilk olarak onlara yönelir.

KİPT sağlıklı bir terapi şeklidir. Ve kısa süreli sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur. Kendini çeşitli psikolojik sorunlarının tedavisi için olumlu sonuçlar almak isteyen herkes için uygundur. Aynı zamanda bu terapi bireysel olarak yapılabilirken çocuklar, ergenler ve yetişkinlerle grup ortamında da yapılabilmektedir.

0 Responses

  1. Mükemmel bir eğitim kesinlikle kaçırmayın. Gökben hocam bu konuda alanda tektir.

Call Now Button