Rivotril Nedir?
Rivotril Ne İçin Kullanılır?
Bu ilaç , yeşil reçete kapsamında verilen bir ilaçtır. Geçirilen nöbetin sayısını ve şiddetini azaltması amacıyla çocuklarda ve erişkinlerde epilepsi (sara) tedavisi için kullanımıyla birlikte yararlanıldığı durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Uyku bozukluklarının tedavisi
- Kaygı
- Ajitasyon
- Anksiyetenin giderilmesi
- Panik bozukluğu
- Kas spazmları
- Anesteziye yardım
- Tıbbi işlemlerden önce sedasyon
- Alkol vb. maddelerin geri çekilme durumlarının kontrolü olarak ifade edebiliriz.
Rivotril Nasıl Etki Eder?
Rivotril etki mekanizması, benzodiazepinlerin beyne ulaştığında bıraktığı etkiyi ve psikolojik işleyişte değişiklik yapmayı başardığı sistemi ifade eder. Bu sistemde beyindeki beyin fonksiyonunu baskılamaktan sorumlu nörotransmiter olan GABA’nın aktivitesi artar.
Etki mekanizmasıyla beyin ve sinir sisteminde kimyasal aktiviteye müdahale edilince uyku artar ve anksiyete giderilmiş olur. Böylece sinir hücreleri arasındaki iletişim azalır ve beyin aktivitesi baskılanır. Tüm bunların sonucunda sedatif, hipnotik (uykuya neden olan) anksiyolitik, antikonvülsan (antiepileptik) ve kas gevşetici özellikler sergiler.
Rivotril Nasıl Kullanılmalıdır?
- Tabletleri çiğnemeyin, ezmeyin, bölmeyin.
- İlacınızı yemeklerden önce veya sonra bütün olarak bir bardak dolusu su ile alınız.
- Doktorunuz talimatına uygun olarak tedavinize devam ediniz.
- Unutulan dozu telafi etmek için çift doz almayınız.
- Tedaviyi kendi kararınıza göre yönlendirmeyiniz. İlacın etkilerinden yeterince faydalanmadığınızı düşündüğünüzde doktorunuza danışınız.
Rivotril Kaç Doz Kullanılmalıdır?
Rivotril tedavi sürecinizde sizin tıbbi gereksiniminize ve yanıtınıza göre doktorunuz en uygun doza karar verecektir. Size verilen talimata tam ve doğru olarak uymanız iyileşme aşamanıza katkı sağlayacaktır. İlacın etkisinin şiddetli veya çok az olduğunu düşünürseniz bu konuyu hekiminizle görüşmelisiniz.
Genel olarak başlangıç dozu 3 doza bölünmüş olarak günde 1 mg’dır. Bu doz aşamalı olarak artırılır. İstenmeyen etkiler önleninceye kadar veya nöbetlerin yeterli kontrolü sağlanıncaya dek üç günde bir 0,5 mg’lık artışlar yapılabilir. Erişkinlerde günlük azami Rivotril dozu 20 mg’dır. Devam edilecek doz düzeyine ulaşıldıktan sonra günlük doz tek seferde akşamları alınmalıdır.
Rivotril Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bu ilaçtan önce devam eden başka bir tedaviniz varsa doktorunuzu bilgilendiriniz.
- Bu ilaç özellikle tedavinin başlangıcında vücudunuzun vereceği tepkileri yavaşlatabilir. İlacın sizi nasıl etkilediğini fark edene kadar araç ve makine kullanıma veya diğer sakıncalı aktivitelerden kaçınmalısınız.
- İlacın içeriğinde laktoz bulunur. Bu tedaviden önce doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı duyarlılığınız olduğu söylenmişse kullanmadan önce almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
- Tedavinize devam ederken alkol kullanmayınız. Alkol kullanımı, ilacınızın yan etkilerini artıracaktır.
- Ameliyat ya da diş hekimi muayenesi gibi anestezik kullanılması beklenen durumlar öncesinde sağlık görevlilerine kullandığınızı söylemeniz gerekir.
Rivotril Yan Etkileri Nedir?
Diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi yan etkiler görülebilir ancak bu etkiler herkeste ortaya çıkmayabilir. Meydana gelebilecek yan etkiler şunlardır:
- Kaşıntı, ürtiker, deri döküntüsü
- Yorgunluk, baş ağrısı, kas güçsüzlüğü, mide bulantısı
- Zihin karışıklığı, konsantrasyon bozukluğu, uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu (irritabilite)
Rivotril Tedavisinde Hassas Kullanım Gerektirenler
Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini veya daha fazlasını alıyorsanız doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Etkisi, belirttiğimiz ilaçlarla aynı anda kullanıldığında daha güçlü olabilir:
- Uyku veren ilaçlar (hipnotikler)
- Endişe giderici ilaçlar (trankilizanlar)
- Ağrı kesiciler (analjezikler) ve kas gevşeticiler
- Karbamazepin, fenitoin ya da sodyum valproat gibi diğer epilepsi (sara) ilaçları
- Diş tedavisi veya ameliyatlar sırasında kullanılan anestezikler
- Enfeksiyon tedavisinde kullanılan bir antibiyotik olan rifampisin